Interview met amigurumist ‘Dendennis’

Dendennis with minime

Vandaag presenteer ik met trots het 1e deel van een interview reeks die verschijnt op mijn blog. In de reeks ‘Aan de haak geslagen’ maken we kennis met verschillende ‘makers’. We onderzoeken wat mensen motiveert om te handwerken. Wat vinden zij leuk aan de handwerk wereld? Of wat zou volgens hen anders kunnen? Wat inspireert hen?
De eerste handwerker die aan bod komt is één van mijn favoriete amigurumisten; Dendennis! Een aantal maanden geleden kwam ik, via het Instagram account van wolwinkel Crea Irene, in contact met deze inspirerende man. Ik heb Dennis een aantal keer ontmoet. Dennis is een enthousiaste, humorvolle en creatieve man die enorm gedreven is. Na de zakelijke berichten met betrekking tot wat hij voor de winkel kan betekenen zijn we verder in gesprek geraakt en ben ik gestart met een aantal projecten te testhaken voor hem.
Dennis heeft naast zijn haak carrière ook een eigen grafisch ontwerp bureau. Ik vind het super gaaf dat hij naast zijn drukke werk de tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden.

Logo-Dendennis-new-2018
Hoe zou jij jezelf omschrijven in 3 zinnen?
Hihi.. mijzelf omschrijven in 3 zinnen. Poeh, dan moet ik nu al gelijk beginnen met heel veel te praten. Want eigenlijk kan het al met 1 woord: “Creatief”. Maar ja nu moet ik gewoon 3 zinnen lang doorpraten over mijzelf. Haha… Okay nog meer informatie dan. Ik ben getrouwd, ik heb een dochter van 19 en een zoontje van bijna 3. Wij wonen met z’n allen in Amsterdam. Zelf vind ik dat ik een interessant leven heb. Juist ook het verschil in leeftijd met mijn kinderen, maar ook het bijzondere dat ik mij redelijk vrij voel, vrij om de dingen te doen die ik leuk vind: Mooie dingen maken en creatief bezig zijn! Naast alle uitspattingen in de handwerk- en hobby wereld heb ik ook nog een grafisch ontwerpbureau. Ik ben dus echt soms 12 uur per dag met ‘mooie-dingen-maken’ bezig. Oh oeps… nu ben ik volgens mij al voorbij de 3 zinnen. Snel naar de volgende vraag.

Heb je naast handwerken ook nog andere hobby’s?
Oh ja zeker! Naast creatief bezig zijn met mijn handen, vind ik het ook erg fijn om buiten te zijn. Wandelen, hardlopen, naar dierentuinen gaan, musea, klassieke concerten, ballet etc. Om maar continu geïnspireerd te raken.

Wat vinden ze thuis van jouw amigurumi’s?
Hihi.. ik denk dat mijn zoontje er nog het meest blij mee is. Veel amigurumi ben ik ook samen met mijn vrouw aan het bedenken. Ik maak dan schetsen door een één of andere rare kronkel in mijn hoofd en leg die dan voor bij haar. En in sommige gevallen wordt het aangepast of komt mijn vrouw opeens op een zeer leuke naam. In het begin heb ik wel eens speciaal een knuffel voor mijn dochter gehaakt en die heeft ze nog steeds. Over het algemeen kan ik denk ik wel zeggen dat ze de amigurumi wel erg leuk vinden. Maar ik denk wel dat zij, net zoals ik af en toe, het een beetje teveel vinden worden. Wij hebben bijna geen plek meer over in onze berging vanwege de hoeveelheid amigurumi. Hihi.

Little Woodland Adventures nursery setEen greep uit Dennis zijn babylijn: “Little woodland adventures”

Wat vind je het leukste aan de handwerk wereld?
Oh echt… het ontmoeten van mensen. In contact komen met zoveel gelijk gestemden. Wij hebben allemaal dezelfde passie: creatief bezig zijn. Ik ben graag onder de mensen en ga daarom ook zeer graag naar beurzen.

Is er iets wat je zou willen veranderen aan de handwerk wereld?
Over het algemeen niet. Maar online juist heel veel. Op social media is het erg gemakkelijk om ongezouten meningen te geven, ongevraagde kritiek, of gewoon ronduit botte opmerkingen. Het grote nadeel op social media is dat je moeilijk emotie kan lezen. Dus sommige teksten kunnen verkeerd geïnterpreteerd worden. Soms kan de sfeer in Facebook groepen of op bepaalde posts erg grimmig zijn. Dat vind ik echt zonde. Dit is trouwens niet alleen in handwerkgroepen, maar overal online. Heb gewoon respect voor elkaar, hou rekening met anderen, en lees vaak je berichten terug en kijk of een opmerking eventueel verkeerd gelezen kan worden.

Welke handwerk techniek(en) zou je graag nog willen leren?                            Oh nog zoveel! Maar boven aan mijn lijstje staat wel naaldvilten, Ik zie daar echt de mooiste en enorm realistische voorbeelden van voorbij komen op Pinterest. Verder heb ik nog nooit Macramé gedaan dat lijkt mij ook wel eens mooi en ook zou ik wel weer eens willen weven. Dat heb ik vroeger wel eens gedaan en vond ik toen enorm ontspannend. Ik kom bijna iedere keer weer nieuwe technieken tegen.

Welke garens en haaknaalden vind je het fijnste werken?
Oh qua garens heb ik niet echt voorkeur, ik vind veel garen erg prettig werken. De laatste tijd heb ik wel een kleine voorkeur voor dikker garen, zoals Yarn & Colors Epic, of Durable Double Four dat zijn beiden dikke katoen garens. Of juist een mix garen zoals Durable Cosy, met een mix van acryl en katoen, dan is het niet zo zwaar. Qua haaknaalden kan ik zelf echt niet zonder mijn Clover Amour. Vanaf het begin haak ik daar al mee, heel soms probeer ik een andere en besef ik weer dat ik heel blij ben als ik mijn clover weer vasthoud.

Lukt het ontwerpen of haken van een bepaald project ook wel eens niet?
Ja zeker! Ook ik heb wel eens een haak- of ontwerp dip. Hihi… En uithalen is bij mij bijna dagelijks werk. Dat is het nadeel als je eerst een karakter schetst, dan wil je dat ie zoveel mogelijk op de schets lijkt. En dat kan je pas beoordelen als je een groot gedeelte gehaakt en opgevuld hebt. Laatst heb ik veel moeten verhuizen en toen kwam ook echt veel projecten tegen die ik half aan de kant heb gelegd omdat ze niet lukten. En nog schetsboeken vol met leuke nieuwe ideeën. Hihi.

Wat vind je van het stigma dat handwerken alleen voor vrouwen is?
Dat stigma is er helaas nog steeds. Dan ben ik al meer dan 5 jaar behoorlijk actief en aanwezig op social media, tv, nieuws, beurzen etc. En nog steeds iedere dag dat ik op een beurs sta komen er mensen naar mij toe die beginnen te lachen omdat ze nog nooit een man hebben zien haken. Soms echt uitlachen omdat ze het er niet uit vinden zien. Maar gelukkig komen er steeds meer hakende mannen in de populariteit en ben ik nu niet meer de enige. Hihi.

dendennis in studioEen hakende man. Natuurlijk kan dat!

Heb jij ideeën hoe we meer mannen kunnen stimuleren om te gaan handwerken?
Dat is dan wel weer een hele andere uitdaging. Het stigma doorbreken is al moeilijk, maar om dan ook nog eens te zorgen dat andere mannen ook gaan beginnen dat is een hele andere uitdaging. Ik denk dat het begint met de ontwerpen. Als ik naar mijzelf kijk word ik ook niet warm van een pannenlap, deken of sjaal. Dan is het vooral kijken wat mannen eventueel wel leuk vinden en dat flink gaan promoten. Maar dan nog zullen de meeste mannen dit niet doen omdat zij dat echt “alleen voor vrouwen of oma’s” vinden.

Heb je tips voor beginnende ontwerpers?
Hier krijg ik best vaak vragen naar en eigenlijk geef ik altijd dezelfde tips, wees jezelf, heb geen hoge verwachtingen en zorg dat je gezien wordt. Wees actief op social media, maar verwacht niet dat het bij je eerste ontwerp gelijk storm loopt. Gewoon geduld en langzaam groeien. Ik ben nu 7 jaar bezig, met veel vallen en opstaan.

Ben je nog steeds bezig met ontwerpen voor de lepra stichting of andere goede doelen?
In principe ben ik ambassadeur van de Leprastichting, dus zal ik niet echt snel voor andere goede doelen iets gaan ontwerpen. Verder heb ik binnenkort weer een afspraak bij de Leprastichting om te kijken hoe we de aankomende tijd verder gaan. Dus het is nog een beetje spannend of we doorgaan met de patronen. Maar in de afgelopen 4 jaar hebben wij wel erg veel bereikt. Er zijn ontzettend veel patronen verkocht, gehaakte knuffels verkocht op braderieën en erg veel media aandacht geweest. Dus het was hoe dan ook een zeer geslaagde actie om de patronen van Jan Jans en de Kinderen te maken.

2262-2762c53ecfb7cb02314bcdd99b357ed0De ‘Jan, Jans en de kinderen’ patronen die Dennis heeft ontworpen voor de lepra stichting .

Komt er nog een boek? En zo ja; kun je daar al iets meer over vertellen?
Oh er gaat zeker weten nog een boek komen. Dit jaar zelfs 2. Voor de zomer komt er een nieuw haakboek uit. Deze keer geen amigurumi, maar iets heel anders. En rond de KreaDoe komt er weer een heel ander boek, maar daar kan ik nu nog weinig over vertellen, alleen dat het geen haken is. Hihi

Wat zijn je toekomstdromen voor Dendennis?
Oe ik heb nog zoveel plannen. Hoe dan ook was ik niet van plan om te gaan stoppen. Uitstapjes naar andere technieken gaan er nog meer komen, afgelopen 2 jaar al veel bezig geweest met stans mallen voor papier, uiteraard mijn baby lijn, met heel veel andere technieken, zoals borduren, knopen etc. Daar ga ik voorlopig nog mee door. Het is zo leuk om nieuwe technieken te leren en kijken wat daar allemaal de mogelijkheden bij zijn. Verder ben ik nog druk bezig met een paar uitbreidingen voor mijn Little Woodland Adventures baby lijn, er gaan nog meer leuke ontwerpen komen in de kaarten en hobby wereld. En ga ik weer veel leuke nieuwe samenwerkingen aan met verschillende partijen.
Hoe dan ook zijn jullie nog niet van mijn af. Hihi.

3D-7thbook-perspective

Het laastste boek van Dendennis: ‘Heel veel knuffels haken met deze dubbeldikke Dendennis’ staat boordevol gave bestsellers en nieuwe patronen.

Dendennis in het kort:

❤ Warm of 😦 koud
❤ Hartig of ❤ zoet
❤ Bos of 😦 strand
❤ Haken of 😦 breien
😦 Ijs of ❤ taart
❤ Film of ❤ serie
😦 Wol of ❤ acryl
😦 Pretpark of ❤ museum
❤ Vroeg opstaan of 😦 uitslapen

Ik wil bij deze Dennis bedanken voor zijn tijd en leuke antwoorden. Ik zal hem en zijn handwerkavonturen op de voet blijven volgen.

Liefs en ‘stay hooked’
Nathalie

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s