Handwerken als therapie

crochet therapy

De meeste mensen kijken vreemd op als ik vertel dat handwerken voor mij een vorm van therapie is. Ik heb vroeger wel eens een rechte sjaal gebreid maar ik ben eigenlijk pas 4 jaar intensief met handwerken bezig.

Na de geboorte van mijn zoon heb ik mij een hele tijd heel slecht gevoeld. Ik was somber, kon bijna niet genieten van dingen en sliep slecht. Na een aantal bezoeken aan de huisarts werd ik doorverwezen naar een psycholoog en daar kreeg ik de diagnose; een postpartum depressie. Om op te knappen waren een aantal dingen nodig; ik moest medicatie (antidepressiva en slaappillen) gaan nemen en ik werd op de wachtlijst gezet voor therapie.

Dit alles was voor mij en mijn gezin een hele moeilijke tijd. De bekende “roze wolk” was bij ons ver te zoeken. Tijdens de behandeling die ik later kreeg heb ik van een creatief therapeut leren haken. Kort gezegd heb ik dankzij de therapie, de medicatie en mijn nieuwe hobby, handwerken, mijn leven weer op de rit gekregen en kon ik weer genieten!

FB_IMG_1539771454639

Bovenstaande foto was mijn eerste echte grote project in 2014. Ik was trots op het eindresultaat maar merkte ook dat ik tijdens het haken een fijn gevoel kreeg. De steeds terugkomende steken herhalen en het tellen in het patroon hielp mij om uit mijn hoofd te komen en niet teveel te piekeren. De complimenten die ik kreeg van mensen die mijn werkjes mooi vonden deed mijn zelfvertrouwen groeien. Je kunt na zo’n moeilijke tijd namelijk heel snel het gevoel krijgen dat je niks meer kunt en alles zal mislukken. Ik heb voor het schrijven van dit blog bericht wat onderzoek gedaan en ook de medische wereld zegt dat handwerken goed is voor lichaam en geest. Mensen die handwerken hebben minder vaak psychische klachten, hebben een rustigere hartslag en een lagere bloeddruk tegenover mensen die niet handwerken.

Er heerst helaas nog steeds een enorm taboe op het openlijk bespreken van psychische klachten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het zelf ook best spannend vindt hier openlijk over te schrijven op een handwerkblog maar heb uiteindelijk de knoop doorgehakt omdat ik het belangrijk vindt dit taboe te doorbreken en om aan mijn lezers uit te leggen waarom handwerken zo belangrijk is in mijn leven.

Liefs en “stay hooked”

Nathalie

9200000074309913

6 gedachten over “Handwerken als therapie

  1. Hallo,
    Ik heb je gezien op het Verwennement en zo hier op je blog terechtgekomen. Wie schetst mijn verbazing, dat boek ken ik. Heb ik gekocht op een knitenknotbeurs. En inderdaad handwerken zorgt voor rust. Knap dat je dat hier beschrijft.
    Groetjes, Angela Dijsselbloem, Handmade by Angel’s Eyes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s